Puolusta Richard Stallmania!

Leah Rowe

31. maaliskuuta 2021


News article published on 31. maaliskuuta 2021 by Leah Rowe. Return to index

Johdanto

Kaksi vuotta sitten, tunnettu ajatusrikollinen Richard M. Stallman sai epätosia syytöksiä, joiden mukaan hän olisi puolustanut raiskauksia, Orwellilaisessa lokakampanjassa, jonka valtamedia järjesti omisteisten ohjelmistomyyjien käskystä. Näin 36 vuotta sinun digitaalisten vapauksiesi puolesta tehtyä työtä yritettiin pyyhkiä pois. Oli julmaa, että hän joutui eroamaan Free Software Foundationin presidentin tehtävistään. FSF ei tehnyt mitään suojellakseen tai puolustaakseen häntä. Kuitenkin, sinä voit puolustaa häntä!

Hiljattain 21. maaliskuuta 2021, FSF-johtoryhmä otti Richard Stallmanin takaisin. Vastauksena tähän, media aloitti uuden lokakampanjan. Syntyi vetoomus, jossa vaadittiin, että RMS ja koko FSF-johtoryhmä täytyisi syrjäyttää. RMS on saanut vääriä syytöksiä seksismistä, transphobiasta, vammaisten vastaisuudesta, ja monesta muusta asiasta, joilla häntä yritetään häpäistä. Älä kuuntele näitä syytöksiä. Richard Stallmanin poliittiset muistiinpanot ja artikkelit antavat kuvan ihmisestä, joka on vakaasti kampanjoinut kaikkea syrjintää vastaan!

Vastauksena, me, Vapaiden ohjelmistojen liike, aloitimme oman vetoomuksemme. Toivomme, että RMS pysyy tehtävässään ja että FSF pysyy kannoillaan. Vaadimme FSF:ää puolustamaan Richard Stallmanin kunniaa ja perintöä. Richard Stallman on ihminen, jonka oikeutta sananvapauteen on rankasti tukahdutettu. Meidän täytyy osoittaa FSF:lle selkeästi ja voimakkaasti, että tuemme häntä.

Jos kannatat vapaita ohjelmistoja, uskot sananvapauteen, yhteisönvapauteen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen (todelliseen sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, jossa ihmistä kohdellaan arvokkuudella eikä pyyhitä pois hänen uskonsa vuoksi), allekirjoita vetoomus täällä:

https://rms-support-letter.github.io/

Toinen vastakkainen vetoomus, joka vaatii Richardin poistamista, ei tule linkitetyksi tänne, koska on tärkeää, että sitä ei vahvisteta Vastapuolen hakukonenäkyvyyden lisääminen auttaisi heitä vain hyökkäämään RMS:ää vastaan. Samoin heidän lokakampanjaansa ei linkitetä tänne suoraan, täällä lokakampanja vain tuomitaan!

Ohjeet, kuinka voit allekirjoittaa Richardia tukevan vetoomuksen ovat kyseisellä sivustolla. Jos edustat projektia, mainitse se suluissa ja kerro tehtäväsi projektissa. Esimerkiksi, jos olet Matti Meikäläinen ja projektisi on Foobar Libre, kirjoita Matti Meikäläinen (Foobar Libre -kehittäjä) tai esimerkiksi John Doe (Foobar Libre perustaja ja pääkehittäjä). Jos olet FSF:n jäsen (esimerkiksi tavallinen jäsen), mainitse sekin suluissa.

Jos olet jäsen projektissa/organisaatiossa, joka allekirjoitti RMS-vastaisen vetoomuksen, on erityisen tärkeää, että mainitset olevasi kyseisestä projektista, jos allekirjoitat RMS-tukevan vetoomuksen. Sinun kannattaisi myös puhua ihmisille projektissasi tai organisaatiossasi ja yrittää suostutella heitä muuttamaan mieltään!

Sen lisäksi, että allekirjoitat itse, jos olet töissä ohjelmistoprojektissa, kannusta projektiasi virallisesti tukemaan Richardia! Hän tarvitsee kaiken mahdollisen tuen. Meidän, vapaiden ohjelmistojen liikkeen, täytyy aktivistien joukkona antaa hänelle kaikki tukemme!

Älä anna ihmisten huijata itseäsi. Jos jokin vapaiden ohjelmistojen projekti on allekirjoittanut RMS-vastaisen vetoomuksen, se tarkoittaa vain sitä, että projektin johto on tehnyt allekirjoituksen. Se ei kerro mitään kyseisessä organisaatiossa olevien yksilöiden mielipiteistä.

Ole hyvä ja myös lähetä sähköpostia FSF:lle ja kerro tukevasi Richardia! FSF:n yhteystiedot löytyvät täältä: https://www.fsf.org/about/contact/

Vastustajamme haluavat tuhota vapaat ohjelmistot

Vastustajiemme todellinen kohde ei ole Richard Stallman; heidän todellinen tavoitteensa on tuhota FSF soluttautumalla siihen (kuten he ovat soluttautuneet järjestöihin kuten OSI ja Linux Foundation). Nämä ihmiset ovat jopa aloittaneet sähköisen vetoomuksen, jossa vaaditaan RMS:n pakolla poistamista ja kaikkien FSF:n hallituksen jäsenten eroamista tehtävistään. Tämä on selvästi yritys kaataa FSF! Pelottelun seurauksena monet tunnetut vapaiden ohjelmistojen projektit ovat liittyneet RMS-vastaiseen noitavainoon, koska eivät halunneet joutua itse kaadetuiksi. Vetoomus, joka hyökkää Richardia vastaan, sisältää allekirjoittajinaan Microsoftin, Googlen, OSI:n, Linux Foundationin, Gnome Foundationin ja Ethical Sourcen ihmisiä! Nämä ihmiset vastustavat vapaita ohjelmistoja ideologisesti (vaikka osa heistä tuottaa vapaita ohjelmistoja silloin tällöin, muista syistä kuin vapauden puolesta) ja monet heistä ovat aktiivisesti vuosien ajan yrittäneet tuhota vapaat ohjelmistot! Kuinka nämä ihmiset kehtaavat väittää edustavansa meitä!.

RMS:ää vastustava kirje puhuu yhtä, mutta tekee toista. Listalla olevat ihmiset eivät edusta meitä! Jos näet todellisia vapaiden ohjelmistojen kehittäjiä listalla, ole hyvä ja keskustele heidän kanssaan. Älä ole vihamielinen tai ilkeä, vain puhu heille: kerro että vihamielinen kampanja on johtanut heidät harhaan. Liikkeemme tarvitsee yhtenäisyyttä. Kuten näet, on todennäköistä, että RMS-vastaisen vetoomuksen allekirjoittaneet ihmiset olivat vain peloissaan; aluksi RMS-tukeva vetoomus ei ollut vielä olemassa, joten ei ollut tietoa, kuinka monet ihmiset tukevat RMS:ää. Toisin sanoin, monet ihmiset todennäköisesti allekirjoittivat RMS-vastaisen vetoomuksen, koska pelkäsivät tulevansa syrjityiksi. Tämä johtuu siitä, että viime kerralla meidät yllätettiin. Pysyimme hiljaa viime kerralla, mutta emme pysy hiljaa tällä kerralla!

Olemme voitolla 31. maaliskuuta 2021, klo 2:50 GMT! RMS:n eroamista vaativassa kirjeessä on 2959 allekirjoitusta. Meidän kirjeessämme, joka tukee ja puolustaa RMS:ää on 4533 allekirjoitusta! Tämä tarkoittaa 60% hyväksymisastetta, jos lukuja vertaillaan, mutta meidän vetoomuksemme kasvattaa suosiotaan nopeammin, kun taas RMS-vastainen vetoomus on sakannut. Ihmiset näkevät että on OK tukea RMS:ää, koska näin todella on. RMS on syytön vääryyksiin!

Richard Stallman on sankarimme

Uskon vahvasti vapaiden ohjelmistojen ideologiaan. Olen Librebootin perustaja ja sen pääkehittäjä. Kun aloin käyttää vapaita ohjelmistoja teini-ikäisenä 00-luvulla, Richard Stallmanin luennot vaikuttivat minuun eniten; Richard perusti GNU-projektin vuonna 1983 ja Free Software Foundationin vuonna 1985. Näin myös elokuvan Revolution OS ja luin Eric Raymondin kirjan Cathedral and the Bazaar. Kiinnostuin nopeasti, mutta todellisuudessda Richardin artikkelit GNU-projektin sivuilla vaikuttivat minuun voimakkaimmin. Kuitenkin, muutamien vuosien ajan koin itseni avoimen lähdekoodin kannattajaksi ennen kuin siirryin vapaiden ohjelmistojen leiriin vuonna 2009. Olin työskennellyt sysadmininä ja IT-tukitehtävissä yrityksissä, käyttänyt pääasiassa omisteisia ohjelmistoja, kuten Windowsia, kun taas kotona opettelin ohjelmoimaan GNU+Linuxilla. Vihasin työn tekemistä omisteisilla järjestelmillä nimenomaan sen vuoksi, kuinka rajoittavia ne olivat verrattuna kotonani olleisiin järjestelmiin, joissa oli kaikissa erilaisia GNU+Linux-jakeluita (kokeilin myös OpenBSD:tä). Kun suoritin lukion päättökokeita, opiskelin tietotekniikkaa, mutta meidät pakotettiin käyttämään omisteista Visual Studio -kehitysympäristöä ja C#-kieltä; vihasin sitä, mutta pyrin sopeutumaan käyttämällä Monoa kotona harjoitustehtävien tekemiseen. Liityin FSF Associate Memberiksi vuonna 2013 ja pian tämän jälkeen elämäni muuttui, ja Libreboot oli iso osa muutosta. Tuskin tarvitsee mainita, että pyrin poistamaan riippuvuuteni omisteisista ohjelmistoista ja haluan muidenkin kokevan saman vapauden.

Richard Stallmanin artikkelit ja videoluennot johtivat minut tälle tielle. Olen tavannut hänet viisi kertaa kolmessa eri maassa.

Tietojenkäsittelyn alkuvaiheessa suurin osa (jos eivät kaikki) ohjelmistoista olivat jaossa vapaasti lähdekoodin kera. Sitten 1980-luvun alkuvuosina, kun ohjelmi s toista tuli enemmän kaupallisia, yritykset alkoivat tehdä ohjelmistoista omisteisia mikä tarkoitti, että ohjelmiston lähdekoodi ei ollut enää saatavilla, tai että muuten asetettiin rajoituksia ohjelmiston käytölle, hehitykselle tai jakamiselle. Tämä tarkoitti sitä, että tietokoneiden käyttäjillä ei enää ollut vapautta oman käyttönsä suhteen; kun GNU-projekti perustettiin vuonna 1983, vapaita ohjelmistoja ei ollut olemassa! Richard Stallman, jolla oli mahdollisuus ansaita suuria summia rahaa omisteisten ohjelmistojen kehittäjänä, vakaasti vastusti tätä trendiä ja perusti GNU-projektin luodakseen täysin vapaan käyttöjärjestelmän, jota ihmiset voisivat käyttää tietokoneillaan.

Uskon vapaisiin ohjelmistoihin samasta syystä, kuin uskon vapaaseen koulutukseen; uskon, että tieto on ihmisten perusoikeus. Uskon esimerkiksi, että kaikilla lapsilla on oikeus oppia matematiikkaa. Uskon, että sama pätee tietojenkäsittelytieteeseen. Koulutus on ihmisoikeus. Haluan, että kaikilla on vapaus; oikeus lukea, oikeus toimia yhteisöllisesti ja oikeus harjoittaa sananvapautta. Ohjelmointi on osa sananvapautta ja uskon, että kaikki syntyvä hyvä perustuu alunperin muiden työhön; tästä syystä oikeus toimia yhteisöllisesti on kriittisesti tärkeää. Neljä vapautta ovat elintärkeitä. Olen vakaa copyleftin kannattaja ja uskon, että sen täytyisi olla pakollinen lain sanelema ehto kaikille luoville ja/tai intellektuaaleille töille. Käytän GNU General Public License -lisenssiä aina, kun se on mahdollista, ja vahvasti whenever possible, and I strongly puhun sen käytön puolesta kaikkialla.

Vapailla ohjelmistoilla on vielä pitkä tie kuljettavana. GNU-projektin ja vapaiden ohjelmistojen liikkeen missio on pyyh Free software still has a long* way to go. The mission of the GNU project and the Free Software movement is to hävittää omisteiset ohjelmistot maailmasta ja antaa kaikille pelkästään vapaita ohjelmistoja. Tämä on jaloin mahdollinen missio, jonka Libreboot-projekti jakaa. Yritykset kuten Apple ja Microsoft vastustavat meitä joka käänteessä. Logiikka on hyvin omisteista; tietokonesirujen ja piirien valmistajat rajoittavat tietoa siitä, miten laitteistot toimivat ja lisäävät DRM-osia (kuten cryptattujen allekirjoitusten tarkistuksia laiteohjelmistoille), jotta voisivat hidastaa työtämme; tästä syystä Librebootilla on vielä todella heikko laitetuki, tällä hetkellä, kun tämä artikkeli julkaistaan. Right to repair on kriittinen komponentti taistelussamme, erityisesti, osana laajempaa OSHW (Free/libre -laitteistot) liikettä. Toinen kohtaamamme ongelma on komponenttien sarjanumerollistaminen, jossa samaa komponenttia ei voi käyttää toisen korvaamiseksi moderneissa laitteissa; laitteen ohjelmisto voi tarkistaa, onko osa sallittu ja kieltäytyä toimivasta, jos ei ole. Me vapauden puolesta työtä tekevät olemme jatkuvien uhkien alaisia lain kannalta ja teknisten asioiden kannalta. Suuret teknologiayritykset käyttävät kaikki mahdolliset saatavilla olevat likaiset keinot toimiamme estääkseen.

Jos meillä ei olisi Richard Stallmanin työtä, Librebootia ei olisi olemassa. Kaikki ihmisyhteisön työt ovat johdannaisia; seisomme suurmiesten harteilla. GNU-projektilla oli melkein täysin toimiva käyttöjärjestelmä, lopuksi siitä puuttui vain yksi osa ydin; tämä ohjelma on käyttöjärjestelmän keskeisin komponentti, joka keskustelee laitteiston kanssa ja allokoi systeemiresursseja, tarjoaa rajapinnan, jossa sovellukset voivat toimia. GNU aloitti tekemään ydintä, jota kutsuttiin nimellä Hurd, mutta tämä ydin on vielä kaukana valmiista vuonna 2021. Onneksi toinen projekti, nimeltään Linux, ilmestyi 90-luvun alussa GNU GPL -lisenssillä, mikä tarkoitti, että ihmiset pystyivät yhdistämään muokatun GNU-järjestelmän Linux-ytimeen ja luomaan kokonaisen käyttöjärjestelmän; ensimmäiset GNU+Linux-jakelut syntyivät! Kaikesta tästä lähtien liikkeemme, vapaiden ohjelmistojen liike, alkoi ja ilman sitä meillä ei olisi mahdollisuutta vapaaseen tietojenkäsittelyyn nykyään. En voi kuvitella maailmaa, jossa Libreboot ja GNU eivät molemmat ole olemassa.

Olisiko coreboot voinut olla olemassa ilman GNU+Linuxia? Epäilen ettei! On mahdollista, että Linux olisi ollut olemassa, mutta olisiko se vapaa ohjelmisto? Olisiko se niin kehittynyt, kuin mitä se nykyään on? Siinä todellisuudessa BSD-projektit olisivat voineet tulla suositummiksi, mutta olisiko niillä ollut sama ideologinen pyrkimys varmistaa, että kaikilla tietokoneiden käyttäjillä on vapaus, vai olisivatko he pitäneet lähdekoodia vain viitteenä, joka sopii vain koulutustarkoituksiin?

Kuten näette, Richard Stallmanin työ 80-luvulla oli vallankumouksellista ja ilman häntä kukaan meistä ei olisi tässä tänään. Isojen teknologiayritysten, kuten Apple ja Microsoft, johdossa olevat vihaavat meitä, ja ovat hyökänneet liikkeemme kimppuun vuosien ajan. Tästä RMS-vastaisissa iskuissa on kyse. He eivät välitä siitä mitä Richard teki tai ei tehnyt jonakin tiettynä aikana.

Richard oli ollut Free Software Foundationin presidentti siitä saakka, kun järjestö perustettiin vuonna 1985, ja oli levittänyt vapaiden ohjelmistojen ideologiaa kaikkialle maailmaan; kunnes hänet syrjäytettiin vuonna 2019 pahimmassa Orwellilaisessa lokakampanjassa, mitä kuvitella saattaa.

Kaikki, jotka tuntevat Librebootin, luultavasti tietävät jo kaiken edellämainitun tai tietävät siitä pääpiirteet, joten miksi puhun FSF, GNU ja Richard Stallman -aiheista tänään? Koska tällä hetkellä tapahtuu jotakin todella synkkää.

Älä pelkästään luota minun sanaani. Stephen Fry, tunnettu GNU+Linux-käyttäjä teki vuonna 2008 tämän videon, jolla hän ylistää GNU-projektia ja tukee vapaita ohjelmistoja:

https://vid.puffyan.us/watch?v=P_mS4CIXcLY

jos linkki ei toimi, kokeile tätä linkkiä: https://vid.puffyan.us/watch?v=P_mS4CIXcLY

RMS ei ole transfobinen

Olen ollut Richardin ystävä useita vuosia. Hetkeksi irtaannuin hänestä (julkisestikin) joitakin vuosia sitten, mutta olemme tehneet sovinnon. Hän on aina kunnioittanut minua.

Kun projektini, Libreboot, oli liittymässä osaksi GNU-projektia, en ollut julkisesti trans. Kerroin, että olen trans, vain hieman ennen kuin Librebootista tuli GNU Libreboot. RMS vaihtoi pronominiksi she/her saman tien. Ei mitään ongelmia.

Jotkut ihmiset ovat jakaneet seuraavaa artikkelia ja väittäneet, että hän on transfobinen: https://stallman.org/articles/genderless-pronouns.html

Erityisesti, ihmiset uskovat, että RMS kieltäytyy käyttämästä oikeita pronomineja ihmisistä. Ihmiset uskovat, että RMS on transfobinen, koska sanoo per/perse sen sijaan, että sanoisi they/them.

Antakaapa minun kertoa jotain:

Richard lähetti minulle ja monille muille ihmisille kopion artikkelista, kun hän luonnosteli sitä. Toistuvasti kehotin RMS:ää olemaan käyttämättä pronominia per/perse, kun hän ehdotti sitä. Vahvasti ehdotin, että hän käyttäisi pronominia they/them, joka viittaa yleisesti kolmanteen persoonaan. Kun hän päätti käyttää pronominia per/perse, olin ärsyyntynyt, mutta en loukkaantunut; kuten näette, minusta loukkaantuminen on idioottimaista. Selvästi they/them on yleisesti ymmärrettävissä ja aiheuttaa vähiten hämäännystä.

Se, että on hölmö, ei ole sama asia kuin, että olisi transfobinen. Jos kerrot Richardille, mitä pronomineja haluat itsestäsi käytettävän, hän käyttää niitä sinusta ilman epäröintiä.

Useat ystävistäni ovat myös trans ja puhuvat Richardin kanssa, suurimmaksi osaksi sähköpostitse. Hän kunnioittaa myös heidän pronominejaan.

Hauskaa kyllä, GNU-projektilla on ohjeistukset pronominien käytöstä: https://www.gnu.org/philosophy/kind-communication.en.html - katso: https://www.gnu.org/philosophy/kind-communication.en.html#f1

Hän ei ole transfobinen. Ei ollenkaan. Samaa per/pers paskaa. Ei ollenkaan transfobinen, vain vähän tyhmä. GNU-kehittäjät eivät sukupuolilokeroineet minua väärin, kun projektini, Libreboot, oli osa GNU:ta. RMS:n kutsuminen transfobiseksi on loukkaus niitä ihmisiä kohtaan, jotka kärsivät aidosta transfobiasta.

Taustatietoa

Voisin tarkastella erikseen jokaista syytöstä, joka häntä kohtaan on tehty, mutta tämä on tehty jo muissa artikkeleissa; nämä artikkelit on kirjoitettu paremmin, kuin mitä voisin koskaan itse kirjoittaa, joten ole hyvä ja tutustu linkkehin alapuolella.

Minulla ei ole tarvetta keksiä pyörää uudelleen. Tämän artikkelin tarkoitus oli yksinkertaisesti ilmaista tukeni Richard Stallmanille ja puolustaa hänen kunniaansa. Hänen loppunsa tulee jonakin päivänä, mutta hänellä on oikeus siihen, että loppu tapahtuu luonnollisesti. Kuitenkin, hän voi vaikuttaa vielä moneen asiaan!

Seuraavat artikkelit kertovat enemmän tai vähemmän tarkasti, mitä tapahtui syyskuun 2019 jälkeen, kun Richard Stallmania koskevat tapahtumat alkoivat:

https://www.wetheweb.org/post/cancel-we-the-web

Tässä on toinen Richardia tukeva artikkeli, jossa siinäkin on yksityiskohtia tapahtuneista asioista:

https://jorgemorais.gitlab.io/justice-for-rms/

Tämä DistroTube-käyttäjän tekemä video antaa myös loistavan kuvauksen tapahtumista:

https://vid.puffyan.us/watch?v=Uun2YhnUNGc

Vastustajiemme todellisen luonteen paljastaminen

Ongelmamme, Richard Stallmanin puolustamisessa, on se, että vapaita ohjelmistoja vastustavat ovat oppineet matkimaan kieltämme. He puhuvat samankaltaisten asioiden puolesta samaan tapaan, mutta älä erehdy: heidän toimensa ja pyrkimyksensä eivät heijasta sitä ideologiaa, mitä he väittävät edustavansa! Vastustajien listalla on aidosti joitakin vapaiden ohjelmistojen liikkeen aktivisteja ja järjestöjä, jotka on johdettu harhaan tai jotka jostain muusta syystä vastustavat RMS:ää; en keskity näihin ihmisiin, mutta toivottavasti osa heistä ja osa organisaatioista muuttaa mieltään, jos he lukevat, mitä sanottavaa minulla on!

En halua olla osa cancel-kulttuuria. Osa näistä ihmisistä voi yrittää canceloida minut, mutta en koskaan tee samaa heille. Tämä koko artikkeli vain pyrkii puolustamaan RMS:ää julmia lokakampanjoita vastaan. Jotta näin voitaisiin tehdä, tutkitaan siis joitakin henkilöitä, jotka ovat RMS-vastaisella listalla.

Sanoin, että en suoraan antaisi linkkiä RMS:n poistamista vaativalle sivustollle, joten kirjoitan verkko-osoitteen alle tekemättä siitä hyperlinkkiä (näin hakukoneet eivät korosta sitä). Katsokaa nimiä vastustajien listalla:

https://rms-open-letter.github.io/

Älä tule huijatuksi! Avoimen lähdekoodin liike ei ole sama asia kuin vapaiden ohjelmistojen liike! Seuraava artikkeli kuvaa, miten avoimen lähdekoodin ohjelmisto eroaa vapaasta ohjelmistosta: https://www.gnu.org/philosophy/open-source-misses-the-point.en.html

Keskityn ihmisiin pääasiallisella allekirjoittajien listalla ja ehkä kirjoitan erityisistä organisaatioista (tai muista nimistä) kyseisellä listalla. Osa näistä on muuten järkeviä ihmisiä, lukuunottamatta heidän RMS-vastaista kantaansa (mikä tarkoittaa sitä, että heidät on todennäköisimmin johdettu harhaan), kun taas osa ihmisistä listalla on ilkeitä.

Menen suoraan asiaan:

Redhat vetää rahoituksen pois FSF:ltä

RedHat totesi, vastauksena RMS:n palauttamiseen FSF:ään, että he tulevat vetämään pois rahoituksensa FSF:ltä. He liittyivät tavanomaiseen lokakampanjaan.

Nykyinen RedHatin omistaja on ei-vapaiden ohjelmistojen yritys IBM. Heidän järjestöille tuottamansa GNU+Linux-jakelu sisältää paljon ei-vapaita ohjelmistoja ja he aktiivisesti kertovat asiakkailleen, miten näitä saa lisää; he eivät tee mitään edistääkseen vapaita ohjelmistoja ja näkevät vapaat ohjelmistot jonain, mitä he voivat käyttää. He eivät usko FSF:n ideologiaan. Lisää sulautumisesta: https://www.redhat.com/en/ibm

Redhat vasta äskettäin tappoi CentOS:in. CentOS oli yhteisöllinen versio RHEL:istä ja oli yhteisön vahvasti tukema. Toisin sanoin, Redhat otti aktiivisen askeleen, joka vahingoittaa yhteisöä. Lisätietoja: https://arstechnica.com/gadgets/2020/12/centos-shifts-from-red-hat-unbranded-to-red-hat-beta/

Katsokaapa tätä: https://www.ibm.com/products/software

Näyttääkö tämä yritykseltä, joka välittää vapaista ohjelmistoista?

Miksi meidän tulisi välittää siitä, mitä mieltä RedHat on? Jos he vetävät pois rahoituksensa, yksi korruption ja huolen aihe on vähempänä! Redhat ei usko vapaisiin ohjelmistoihin (ehkä uskoi avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin jossakin vaiheessa, mutta tämäkin usko lienee haihtunut nyt, kun IBM on ostanut yrityksen).

OSI/Microsoft connection

OSI on lyhenne sanoista Open Source Initiative eli avoimen lähdekoodin initiaatio. Tämä järjestö oli alkujaan Free Software Foundationin rönsy, joka pyrki tekemään vapaista ohjelmistoista helpompia markkinoitavia suurille yrityksille. Lue lisää OSI:sta täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Source_Initiative

Sanotaan, että kuva vastaa tuhatta sanaa:

Vasemmalta oikealle, heidän nimensä (kaikki edustavia OSI-johtajia/vaikuttajia), missä vasen on sinun vasempasi ja heidän oikeansa (jotta voisin henkilöt kuvasta luetella) ovat:

Takarivi: Faidon Liambotis, Chris Lamb, Simon Phipps, Allison Randal, Molly de Blanc, Patrick Masson

Eturivi: Josh Simmons, VM Brasseur, Carol Smith, Italo Vignoli, Richard Fontana.

Kaikki näistä ihmisistä ovat erittäin vaikutusvaltaisia OSI:ssa. Monet heistä ovat entisiä presidenttejä.

Näyttääkö tämä teistä oudolta? Katsokaa, missä he ovat. Kuva on peräisin tästä uutisartikkelista: http://techrights.org/2020/01/15/osi-board-at-microsoft/ (arkisto: http://web.archive.org/web/20200121042512/http://techrights.org/2020/01/15/osi-board-at-microsoft/)

Microsoft on eräs OSI:n päärahoittaja. OSI itse on laittanut artikkelin verkkosivuilleen, jossa todetaan: https://opensource.org/node/901 (arkisto: http://web.archive.org/web/20201112022740/https://opensource.org/node/901)

Kun organisaatio alkaa olemaan riippuvainen suuresta määrästä rahoitusta yrityksiltä kuten Microsoft (yrityksiltä, jotka ovat täsmällisesti hyökänneet vapaita ohjelmistoja ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja) vastaan useita vuosia, organisaatio alkaa unohtamaan joitakin periaatteistaan. Organisaatio menettää osan siitä kipinästä, mikä sillä ennen oli. Organisaatio alkaa tekemään sitä, mitä rahoittajat käskevät, koska pelkää rahoituksen menettämistä. Microsoft, vuosien mittaan, on panostanut omaan versioonsa, mitä he kutsuvat avoimen lähdekoodin ohjelmistoiksi; todellisuudessa, tämä on vain avoinpesua (kuten valkopesua, mutta avoin lähdekoodi kohteena), ja Microsoftin päätuotteet, kuten Windows ovat edelleen hyvin pitkälti ei-vapaita! Microsoft edelleen kampanjoi kovasti sinun vapauden puutteesi puolesta lukitsemalla yhä useampia tietokoneita asioilla, kuten Secureboot tai kryptografisesti allekirjoitetut laiteohjaimet.

Siis, jos Microsoft on vihannut Richard Stallmania vuosien ajan, ja on halunnut tuhota hänet vuosien ajan, ja Microsoft vaikuttaa rahallisesti Open Source Initiativeen, joka voisi järjestönä vaikuttaa jotenkin uskottavasti puhuvan vapaiden ohjelmistojen kielellä, niin eikö tämä olisikin hieno asia Microsoftille? Kuvitelkaa, että olette Microsoft. Tarttuisitte tilaisuuteen, eikö? Kertokaa minulle, että en ole ainoa, joka näkee tämän asian.

Vaikka Microsoft ei liittyisi vahvasti OSI:in, olisiko OSI:lla mitään oikeutta käyttää vapaiden ohjelmistojen kieltä ja väittää olevansa osa yhteisöämme? Avoimen lähdekoodin liike ei ole osa vapaita ohjelmistojen liikettä! Se on ideologinen kilpailija.

Hauska tosiasia:

Hiljattain OSI antoi Eric S. Raymondille (eräs OSI:n perustajista) porttikiellon heidän postituslistoilleen, sen jälkeen kuin hän puolusti OSI:a eettisen lähdekoodin liikkeen soluttautumiselta ja vastusti alistavia käytösohjeita, jotka tukahduttavat sananvapautta. Nimestään huolimatta Eettisen Lähdekoodin lisenssit ovat itse asiassa ei-vapaita, koska ne rajoittavat ohjelmiston käyttöä; jos tällaisen ohjelmiston kehittäjä ei ole poliittisesti samaa mieltä kanssasi, kehittäjä voi kieltää sinulta ohjelmiston käytön. Tämä on väärin! Ihmiset kuten Coraline Ada Ehmke (Eettisen Lähdekoodin liikkeen johtaja) yrittivät vaikuttaa OSI:n, jotta Avoimen Lähdekoodin Määritelmä uudelleenkirjoitettaisiin. Tämä video antaa hyviä alustavia tietoja:

https://vid.puffyan.us/watch?v=gkhmwr6O2W4

OSI:n tapauksessa he eivät luultavasti päästä Ericiä takaisin; vaikka olen eri mieltä Avoimen Lähdekoodin kanssa (olen Vapaiden Ohjelmistojen puolestapuhuja), Avoin Lähdekoodi ei ole itsessään paha, vain ideologisesti puutteellinen; Eettisen Lähdekoodin ihmiset kuten Coraline Ada Ehmke aiheuttavat suuren määrän vahinkoa, jos he saavat, mitä haluavat (he ovat jo soluttautuneet moniin tunnettuihin vapaiden ohjelmistojen ja avoimen lähdekoodin mukaisiin projekteihin esittelemällä Käytössääntöjä; Libreboot tuli jokin aika sitten järkiinsä ja nakkasi roskiin Käytössääntönsä, mitkä olivat vain Coralinen tuottajien kätyreitä).

Kaikkien tulisi lähettää Eric Raymondille tukeva sähköposti. Hän teki oikein. Kerro hänelle, että välität. En ole kuullut mitään erityisen kamalaa hänestä. Hän on hyvin järkevä ja mukava ihminen; ulospäin suuntautunut ja suodattamaton, mutta kuitenkin kunnioittava (minun mielestäni, sen jälkeen, kun olen lukenut joitakin hänen artikkeleitaan), mikä on melko virkistävää.

Microsoftin työntekijät

Kyllä, RMS-vastaisella listalla on Microsoftin työntekijöitä.

Mitä sananvaltaa näillä ihmisillä on luennoida meille vapaiden ohjelmistojen ihanteista tai FSF:n asioista?

Microsoft on vapaiden ohjelmistojen liikkeen verivihollinen. Microsoft ei ole niin tyhmä, että laittaisi koko yrityksensä nimen listalle, koska silloin RMS-vastainen kampanja loppuisi siihen; joten sen sijaan, he käyttävät korruptoivaa vaikutustaan moniin organisaatioihin, jotka muka edustavat meitä.

Jos minä olisin Microsoft, pyytäisin näitä ihmisiä poistamaan nimensä listalta. Ne itse asiassa vahingoittavat heidän RMS-vastaisia pyrkimyksiään, sillä tällaisilla ihmisillä on asemansa Microsoftissa, vaikka kyse olisikin vain muutamasta ihmisestä.

Kukaan heidän ihmisistään tässä vetoomuksessa ei vaikuta olevan korkealla Microsoftin hierarkiassa. Voisin olla taipuvainen uskomaan, että he ovat julkaisseet nimensä toisistaan riippumatta, ilman ohjeistusta. Kukaan järjissään oleva Microsoftin pomo ei haluaisi Microsoftia mainituksi vetoomuksessa missään määrin!

Gnome Foundation (läheisissä yhteyksissä Microsoftin kanssa)

HUOMIO: Älä sekoita Gnome-yhteisöä ja Gnome Foundationia. Ne ovat hyvin eri asioita!

Gnome Foundationin ja Microsoftin välillä on tunnettuja yhteyksiä. Tässä on artikkeli:

http://web.archive.org/web/20200607212123/http://techrights.org/2020/06/07/gnome-board-of-directors-2020/

He ovat hyökänneet RMS:n kimppuun vuosien ajan:

http://techrights.org/2021/01/12/gnome-foundation-rms/

Joten, tietenkään, ei ole mielekästä, että nämä ihmiset väittäisivät edustavansa vapaiden ohjelmistojen liikettä!

Seuraavat Gnome Foundationin jäsenet ovat pääasiallisia allekirjoittajia RMS-vastaisessa vetoomuksessa ja liittyvät Gnome Foundationiin:

Muissa tapauksissa, en listaisi nimiä, mutta Neil ja Molly ovat kaksi henkilöä, joilla on push/pull/review-oikeudet RMS-vastaisella github-sivulla. Tunnen tarvetta mainita heidän nimensä; näen että he myös molemmat ovat Debian-projektin jäseniä.

Coraline Ada Ehmke (perustaja, Organization for Ethical Source)

Coraline on Eettisen Lähdekoodin liikkeen perustaja. Nimestään huolimatta, se itse asiassa jakaa ei-vapaita lisenssejä; ei-vapaita, koska liike lisää rajoituksia ohjelmistojen käyttöön. Jos käytät jollakin tällaisella lisenssillä julkaistua ohjelmistoa ja ohjelmiston kehittäjä on poliittisesti eri mieltä kanssasi, kehittäjä voi kieltää sinua käyttämästä ohjelmistoa.

Minä uskon vapauteen! Haluan vapautta kaikille, myös niille, joiden kanssa olen poliittisesti eri mieltä!

Uskomuksiin perustuva syrjintä on aina väärin. Ei poikkeuksia, ei muttia. Haluan, että poliittisilla vastustajillani on vapaus, koska

Coraline on myös hyvin väkivaltainen internetissä. On lukuisia tapauksia, joissa hän on terrorisoinut yrityksiä/projekteja kuten kiusaaja. On mahdollisuus, että hän yrittää ottaa Librebootin kohteekseen, jos joku kertoo hänelle tästä artikkelista.

Hän on kamala ihminen.

Hän on paremmin tunnettu Contributor Covenantista, käytössääntöjen luonnoksesta, jota jotkin projektit käyttävät. Me Librebootilla muistutamme, että sinulla ei tarvitse olla käytössääntöjä, koska se vieraannuttaa uudet kehittäjät ja luo itsesensuroidun ympäristön, jossa ihmiset kokevat, että eivät pysty ilmaisemaan näkemyksiään ilman ongelmia; näette, että sananvapaus on tervettä, ja on järkevää huolehtia huonosta käytöksestä erikseen. Contributor Covenant on Troijan hevonen; se syötetään ensin ja sitten suositellaan Eettisen Lähdekoodin lisenssejä. Kun otat ensimmäisen annoksen Eettisen Lähdekoodin myrkkyä, he upottavat kyntensä projektiisi. Älä anna tällaisten ihmisten soluttautua projektiisi!

Älkää kuunnelko Coraline Ada Ehmkeä tai ketään hänen kaltaistaan! Häntä itseään motivoi viha ja kiihkoilu. Hän on täysin suvaitsematon muiden ihmisten mielipiteille ja yrittää tuhota ihmiset, joiden kanssa on eri mieltä.

Yhteenveto

Siinä kaikki!

Puolustakaa RMS:ää!

En jaksa kirjoittaa enempää. Aioin käydä henkilölistan läpi tarkemmin, mutta pointti taisi tulla jo selväksi.

Markdown file for this page: https://libreboot.org/news/rms.fi.md

Site map

This HTML page was generated by untitled static site generator.